Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport Amfibija
Domov / Reprezentance / Mladinska OT / Vrhunski šport

Vrhunski šport

Vrhunski šport, zadovoljstvo in zdrava pamet

V Orientacijski zvezi Slovenije zagovarjam starogrški olimpijski moto: »Zdrav duh v zdravem telesu«, saj se ta neposredno izraža v orientacijskem teku samem. Moto nove dobe: »Više, hitreje, močnje,« jemljem z zrnom soli. Sploh pri delu z mladimi je ta moto, predvsem, če izraža zgolj in samo odnos do športnega rezultata, zgrešen.

Izsek iz intervjuja pred JWOC 2011:
»I just run for joy. …
I think it will be very fun too. …«
Linnea Martinsson, SWE

Naš namen je pomagati mlademu tekmovalcu pri doseganju njegovih telesnih, intelektualnih, značajskih in socialnih potencialov. Želimo, da se mladi zavejo pomena zdravega življenja, pomena redne telesne vadbe. Tehnična plat je v orientaciji ravno tako pomembna kot fizična. Sposobnost hitrih odločitev v stresnih situacijah, sprejemanje in soočanje s porazi in zmagami krepijo značaj. Dojemanje karte, okolice, razpoznavanje najboljših možnih poti med dvema točkama. To krepi um. Z mednarodno dimenzijo, delom v ekipi krepimo socialne spodobnosti.

Mladostnikom je potrebno zagotoviti spodbudno okolje za napredovanje, ob tem pa je potrebno doseči pravo mero in poskrbeti, da njihove šolske obveznosti in ostale komponente osebne rasti ne bodo trpele oz. da bodo v sinergiji z orientacijskim treningom.

Klemen Kenda, mladinski selektor

Spremljevalec OZS z EYOC 2011 pravi:
“Na štafetah W16 je v šprint borbi za 3. mesto ruska tekmovalka klecnila pod svojo težo še pred ciljno črto in ni mogla več vstati. Ruski "tekmovalni ustroj" pa se je ves čas le drl nanjo: "Davaj, davaj!!!". Švicarska tekmovalka, ki je dvoboj z rusinjo dobila, je prav tako obležala - za ciljno črto.

Jaz ne želim biti del ali kakorkoli pomagati tekmovalnemu ustroju, ki mladoletne tekmovalce žene do takih ekstremnih naporov. Lahko pa pomagam ustroju, ki omogoča mladincem, da trenirajo, kot si sami želijo, oziroma v okviru njihovega (in ne našega) dobrega počutja.”

Pridite na stalne proge OZS. Poberi čimveč KT na progah in se poteguj za bogato nagrado. Tekmovanje se prične 15.05.2019 in traja do 15.07.2019. Naj zmaga najvztrajnejši:)

SEEOC 2018