Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport Amfibija
Domov / Orientacija / Orientacijski tek / Oprema organizatorja

Oprema organizatorja

Orientacijska karta


Prva slovenska (in verjetno največkrat uporabljena) karta, ki pokriva park Tivoli in območje Rožnika. Klasičen kontinentalni teren z veliko potmi, deloma zaraščen, deloma močvirnat, deloma strm.
Tekmovalec na štartu dobi posebno izdelano karto z vrisano progo. Karte so večinoma v merilu 1:15 000 ali 1:10 000. Za šprint orientacijski tek pa se uporabljajo karte 1:5 000 in 1:4 000. Orientacijski maraton poteka na državni topografski karti, DTK 1:25.000. Na kartah so označeni vsi, za orientacijo po terenu, pomembni objekti. Posebnimi nabor znakov je opisan v legendi. Karte za orientacijski tek spadajo med najbolj podrobne karte.

Kontrolne točke so označene s krožci v vijolični barvi. Le-te morajo tekmovalci poiskati po vrstnem redu od starta, ki je označen s trikotnikom, do cilja, ki je označen z dvema koncentričnima krožcema.

Organizatorji pripravijo karte na podlagi števila prijav v posamezne razpisane kategorije. Zaradi priprave kart se prijave na dan tekmovanja zbirajo le v posebnih  kategorijah, za katere organizator zagotovi večje število kart.  

OCAD - Računalniški program za izris kart in trasiranje

Program je za razvoj orientacijskega teka pomenil pravo revolucijo. Že od nastanka pred 30 leti je postal nepogrešljiv za izris natančnih orientacijskih kart. Uporablja se  tudi za pripravo prog (trasiranje) za tekmovanja. Enostavna uporaba in razširjenost programa sta omogočila organizatorjem cenejšo, hitrejšo in enostavnejšo pripravo tekmovanj.

Kontrolna točka

Organizator pred vsakim tekmovanjem na terenu postavi kontrolne točke, ki jih je predvidel na progi. Kontrolna točka sestoji iz stojala, zastavice, ročnega perforatorja in elektronske postaje SportIdent.

Merjenje časa

Za uspešen prehod orientacijske proge tekmovalec uporablja elektronski čip ali kartico, s katerim se registrira na vsaki kontrolni točki in tako potrdi svojo prisotnost. Organizator v ta namen uporablja elektronski sistem za merjenje časa SportIdent oz. EMIT. Sportident se uporablja v Sloveniji in širom po Evropi, Emit pa je razširjen predvsem v Skandinaviji.

Radijska postaja

Podjetje RACOM je razvilo sistem za enostaven prenos podatkov iz oddaljene lokacije. Sistem je primeren za organizatorje športnih tekmovanj, ki potrebujejo prenos vmesnih časov iz določenih lokacij na zbirno mesto za potrebe komentiranja tekmovanja. V orientacijskem teku ga uporabljajo na večjih mednarodnih tekmovanjih in svetovnih ter evropskih prvenstvih.

Mednarodni opisi kontrolnih točk (mikrolokacije)


Opis kontrolnih točk na Jesenskem O-srečanju v Trzinu 2007 za kategorijo fantov do vključno 16 let (M16).
Namen opisov kontrolnih točk mednarodne orientacijske zveze (IOF) je določitev enotnih simbolov in opisov za tekmovalce iz vseh držav, ki lahko tako ne dvomljivo razumejo opise kontrolnih točk brez potrebe po dodatnem prevajanju. Gre za enoten način podajanje bolj natančnejših opisov, kot jih lahko razberemo iz karte; kaj je kontrolni objekt in lokacijo kontrolne zastavice glede na objekt.

Organizator pripravi listek z opisi in ga tekmovalec prejme ob prijavi oz. v štartnem koridorju. Več o opisih kontrolnih točk najdete tukaj.

Analiza tekme

SplitsBrowser

Program za grafično analizo vmesnih časov. Svoj čas in etape lahko primerjate z zmagovalcem in tudi z bilo katerim konkurentom z isto progo.

RouteGadget

Program namenjen za vnos pretečene poti po spominu in "REPLAY" primerjava teka, izbire poti na karti proti vsem konkurentom, ki so imeli isto progo.

Uporaba GPS sistema za spremljanje gibanja tekmovalcev


10mila (tiomila) - eno največjih tekmovanj. Nočna štafeta na Švedskem.
Uporaba GPS v športne namene je prodrla tudi v orientacijo (seveda ne za gibanje po terenu; to je še vedno dosti hitrejše samo s karto in kompasom, pač pa za spremljanje in analizo tekem). Prve aplikacije je uvedlo podjetje TracTrac iz Danske. Na večjih tekmovanjih – predvsem na štafetnih in promocijskih tekmah tekmovalci nosijo oprtnik z enoto GPS. V povezavi z TV zaslonom (ali kar internetom) lahko tako gledalci spremljajo gibanje in napredovanje tekmovalca na karti in ga primerjajo z drugimi tekmovalci.

Zaradi organizacijskih in finančnih zahtev je uporaba zaenkrat omejena na večja tekmovanja, ki se odvijajo predvsem v Skandinaviji.

Veliki zaslon


Gledalci spremljajo razplet tekmovanja na velikem zaslonu v ciljni areni (Jukola, 2007).
Na večjih tekmovanjih v orientacijskem teku v Skandinaviji oz. na večjih IOF tekmovanjih lahko gledalci spremljajo tekmovanja v živo v ciljni areni. Organizatorji s pomočjo večjega števila TV kamer na štartu, na progi in v cilju s pomočjo radijske postaje, GPS enote in komentatorja ustvarijo napeto vzdušje in omogočijo spremljanje poteka tekme.

Večje tekme se prenašajo preko interneta, v Skandinavji pa tudi na športnih TV postajah.


Pridite na stalne proge OZS. Poberi čimveč KT na progah in se poteguj za bogato nagrado. Tekmovanje se prične 15.05.2019 in traja do 15.07.2019. Naj zmaga najvztrajnejši:)

SEEOC 2018