Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport
Domov / Orientacija / Kako začeti

Kako začeti

V Sloveniji orientacijski tek v javnosti ni prepoznaven in je za marsikoga uganka.  Kako se razlikuje od teka, kako je z orientacijo? Kje dobim informacije? Kako poiskati primerno tekmovanje? Ko je motivacije dovolj in je prvi del naloge opravljen, je potrebno le še zbrati pogum in se odpraviti na tekmo.

Za nastop je dovolj že, če si preberete razpis, kjer so zapisane glavne informacije. Običajno so vsa tekmovanja v Sloveniji odprtega tipa. Prijavi se lahko vsakdo, ne glede na spol, starost in znanje.

Orientacijski tek kot športna panoga, ki se odvija v naravi, je v tujini zelo priljubljen tako med tekmovalci kot med rekreativci in družinami, ki si tako popestrijo vikend z aktivnim športnim udejstvovanjem v naravi. Prvi vtisi po končanem tekmovanju in želja po ponovni udeležbi pa sta že znak, da si je dobro prebrati še kaj več o orientacijskem teku in pogledati, kakšno oprema je dosegljiva in jo uporabljajo tekmovalci na tekmovanjih v orientacijskem teku.

Prvi nastop na tekmovanju

Orientacijska tekmovanja potekajo v različnih starostnih in težavnostnih kategorijah, v katerih so dolžine in zahtevnosti prog prilagojene znanju in fizični pripravljenosti. Tekmovalne kategorije so razvrščeno od 10. do 60. leta (v tujini pa vse do 90.), kar pomeni, da se lahko na progi preizkusi prav vsakdo. Oznake kategorij E, A in B označujejo težavnost prog. Začetnikom in občasnim rekreativcem so na voljo proge tipa B (npr. M21B in Ž21B), elitnim tekmovalcem pa proge tipa E (npr. M21E). Popolni začetniki lahko začnejo tudi bolj previdno v kategoriji namenjeni prav njim ali v ODPRTI kategoriji.

Tekmovanj se lahko udeleži vsak. Registrirani tekmovalci, ki so včlanjeni v klub, pa na tekmah državnega nivoja prejmejo točke za državno ligo, se borijo za naslov državnega prvaka, ipd.

Glede opreme si za prvi nastop ni potrebno beliti glave. Kakšen stara tekaška oprema bo v suhih dnevih zadoščala, ob bolj vlažnem vremenu pa kakšni lahki pohodni čevlji ne bodo odveč. Kompas je najprimernejši na ploščici in si ga prvič lahko sposodite tudi od organizatorja. Sicer pa se cena za kompas, ki zadostuje tudi resnejšim rekreativcem, ne dvigne prav dosti nad 10€. 

Vabljeni na orientacijski tabor. 
26. - 30. 6. 2024, Tabor Mojca, Dolenjske Toplice
Prijave (do 20. 5., omejeno število mest).