Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport
Domov / Zveza / Tekmovalni sistem / Kviz - sprint

Kviz - sprint

Kviz je namenjen vsem registriranim tekmovalcem v orientacijskem teku. Njegov namen je, da obnovimo glavna pravila sprinta, saj je v sezoni 2022 prišlo do večjega števila kršitev, ki so bile posledica nepoznavanja pravil. OZS je že leta 2018 pripravila plakat z informacijami, kaj se na sprint tekmovanjih sme in česa ne. Naj vam služi kot osnovno gradivo za spoznavanje pravil sprinta.

Ime in priimek: Luka Seljak

Starši lahko na progo gredo najprej s svojim otrokom, nato pa tekmujejo v SOL ali za DP še na svoji progi.
Koliko časa pred tekmo SSOL oz. DP ne smem na teren sprinta s karto?

Na sprintu lahko tečem samo tam, kjer mi to dopušča:

Ko končam s progo grem lahko takoj do svojih klubskih kolegov (ki še niso štartali) in jim povem vse, česar se spomnim o progi. Če mi organizator ni pobral karte, jim lahko pokažem tudi karto. Še posebej je to zaželjeno na mešanih štafetah.

V tekmovalni center lahko prinesem staro karto terena (oz. jo preučujem na telefonu, tablici ali računalniku).

Doma se na tekmovanje lahko pripravljam s pomočje virov, ki so prosto dostopni na internetu (Google Street View, Livelox, lidar, stare karte ...).

Ali lahko prečkam olivno zeleno?

Na karti je narisana neprehodna ograja, v naravi pa so v ograji vrata. Jih lahko odprem in grem skozi?

Na karti je narisana neprehodna ograja (glej sliko), a sam ocenim, da takšno ograjo lahko preplezam. Ali to smem narediti?

Na karti je narisana živa meja (glej sliko), ki je v naravni visoka 0.5m, kar z lahkoto preskočim. Ali to smem narediti?

Na karti je označeno začasno prepovedano območje (glej sliko), v naravi pa je to trata pred blokom. Ali jo smem prečiti?

Na karti je označeno neprehodno rastje (glej sliko), v naravi so to cvetlične grede, ki jih z lahkoto preskočim. Ali to smem narediti?

Na karti je narisana ograja (glej sliko), ki jo brez težav preskočim. Ali to smem narediti?

Na karti je narisano kultivirano območje/vrt (glej sliko), v naravi je nek plevel. Ali ga smem prečiti?

Na karti je narisan nadstrešek (glej sliko). Ali smem iti pod nadstreškom?

Na karti je narisan zid (glej sliko), v naravi je visok 0,5m in ga z lahkoto preskočim. Ali to smem narediti?

Na karti je narisan skok (glej sliko), ki je v naravni visok 0,5m in ga z lahkoto preskočim. Ali to smem narediti?

Na karti je označen prehod v neprehodni ograji (glej sliko). Ali smem iti skozi?

Na karti je narisano vodno območje (glej sliko), ki ga z lahkoto preskočim. Ali to smem narediti?

Na karti je označeno rastje (glej sliko). Ali ga smem prečkati?

Na neprometni cesti je organizator označil prehod (glej sliko), vendar ni nikjer nobenega kontrolorja, torej smem prečkati cesto kjerkoli?

Na tekmi je uporabljen SI Air+. Kontrola je na drugi strani ograje (kot sem sam), a čip vseeno zazna kontrolo. Mirno lahko nadaljujem.

Čestitke! Prišel/prišla si do konca! Je vse prav? :)