Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport
Domov / Zveza

Zveza

Orientacijska zveza Slovenije (OZS) je nacionalna panožna zveza, ki je od leta 1992 članica Športne zveze Slovenije (danes Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez). Od istega leta je OZS tudi članica Mednarodne orientacijske zveze (International Orienteering Federation - IOF). Združuje naslednje športne panoge:

  • orientacijski tek
  • kolesarska orientacija
  • precizna orientacija
  • smučarska orientacija

Delovanje zveze je usmerjeno v razvoj športnih panog, širjenja športa v Sloveniji preko novih klubov, pomoči klubom pri pridobivanju novih članov, vključevanju orientacije v šolski šport in skrbi za financiranje reprezentančnih nastopov.

Zvezo sestavlja 14 klubov, sodelujejo pa tudi pridružena društva.

Vrhunski šport


Hanny Allston (AUS) si je kot prva neevropejka pritekla naslov svetovne prvakinje na sprintu na Danskem.
Na področju vrhunskega športa OZS sprejema tekmovalne pravilnike v vseh športnih panogah in zagotavlja osnovne pogoje za izvedbo državnih prvenstev, državne orientacijske lige v OT, MTB-O in PRE-O ter vsakoletnega šolskega DP v OT in šolskega DP v šolskem orientacijskem teku. Šolska tekmovanja so za nekatere otroke tudi prva stopnica pri usmeritvi v tekmovalni šport in vključitev v orientacijski klub. Državne reprezentance se z manjšo finančno pomočjo OZS udeležujejo tudi večjih tekmovanj kot so svetovna in evropska prvenstva, študentska reprezentanca s pomočjo SUSA vsaki dve leti sodeluje na univerzitetnem SP (WUOC), šolske reprezentance pa se udeležujejo mednarodnega šolskega srečanja ISF v orientacijskem teku.

Razvoj orientacijskega teka


Mladi tekmovalki na sprintu po Piranu (2006) se s KT odpravljata vsaka v svojo smer.
Na področju razvoja orientacijskega teka je OZS leta 2004 začela z vpeljavo programa šolskega orientacijskega teka kot prvo stopnjo spoznavanja orientacije v obliki tekmovanj za otroke na osnovnošolski stopnji. Informiranje preko glasila ORitek in seznanjanje z možnostmi, ki jih nudi športna panoga, želi OZS v prihodnje nadgrajevati aktivnosti v smeri, ki bi učiteljem omogočilo boljše poznavanje športne panoge in omogočilo lažje vključevanje otrok v zanimivo športno panogo, ki je ena od predmetnih športnih panog prisotna in uveljavljena tudi v mednarodnem šolskem prostoru. V okviru sodelovanja zveza poskuša program izvajati tudi s pomočjo šolskih pedagogov, šolskih predstavnikov, MŠŠ, Fakultete za šport, CŠOD in ZDŠPS.

Karte in izobraževanje

Pomembno področje skrbi je tudi sodelovanje s klubi pri pripravi in financiranju novih kart za tekmovanja na državni ravni in pri zagotavljanju strokovnih izobraževanj za člane klubov pri pridobitvi ustreznih znanj na področju organizacijskih – strokovnih nalog: risar kart, traser, sodnik. Izkušene predstavnike klubov pa zveza napoti na IOF izobraževanja za pridobitev mednarodne licence kontrolorja tekmovanja.

Šport za vse


Skupinski start na DP v štafeti v Komendi leta 2004.
Velik poudarek je tudi na organizaciji promocijskih tekmovanj in treningov, ki so za večino začetnikov prvi koraki pri spoznavanju športne panoge in osnova za vključevanje novih tekmovalcev v klube in tekmovalni šport. Predvsem klubi s pomočjo svojih članov organizirajo večkrat letno lokalna tekmovanja oz. v sodelovanju z drugimi organizaciji širijo vedenje o športu in možnostih za ukvarjanje z njim.

Promocija orientacijskega teka izvajajo klubi in zveza tako preko lokalnih glasil, občasnih prispevkov na TV in v nacionalnih časopisih kot preko interneta in promocije tekmovanj na tekaškem forumu.

Na kratko v številkah

  • 250 tekmovalcev v Sloveniji
  • mednarodna tekmovanja v Sloveniji: udeležba od 500 - 1500 orientacistov (Lipica Open, Cerkno Cup, OO.cup, Thermenland Open) 
  • 69 nacionalnih zvez vključenih v IOF
  • 2.000.000 orientacijstvo v Skandinaviji, 1400 klubov
  • največja tekmovanje na svetu z udeležbo med 15 - 20.000 orientacistov: O-Ringen (Švedska), Jukola (Finska) ...