Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport
Domov / Reprezentance / Mladinska OT

Mladinska OT

Odprave:

  • CEYOC, 5. - 7. april, Csakvar (HUN)
  • Alpe Adria, 7. - 9. junij, Fürstenfeld (AUT)
  • EYOC, 21. - 24. junij, Szczecin (POL)
  • JWOC, 30. junij - 7. julij, Pilsen (CZE)
  • SEEOC, 28. avgust - 1. september, Bergama (TUR)

 

  • TK mednarodni in domači
    • TK Kras, 23. - 25. februar, Kras
    • TK JWOC, 27. april - 2. maj, Pilsen (CZE)
    • TK Prekmurje, 3. - 5. maj, Prekmurje
    • TK Obala, 31. oktober - 3. november, Slovenska obala

Testiranja 2000m
V dogovoru z mladinskim selektorjem je možna organizacija dodatnih testiranj v organizaciji klubov/skupine posameznikov. Vodjo testiranja in ustreznost proge potrdi selektor mladinske reprezentance.

  • 1 - Sežana (23. 2.) ob 09:00
  • 2 - Maribor (3. 5.) ob 10:00
  • 3 - Koper (31.10.) ob 10:00
 

 

Po tretjem trening kampu ...

sreda, 27. 2. 2013 (Klemen Kenda)

Score trening.

Ena etapa treninga startov.

Trening azimutov na Dobravi v 0,5m snežne odeje ...

V nedeljo se je zaključil tretji trening kamp mladinske reprezentance v sezoni 2013. Udeležba je bila odlična (39 mladincev, članov in mentorjev) ter nekaj obiskovalcev. Tehničnim treningom je sicer ponagajal sneg, ki v noči na soboto in na nedeljo kar ni nehal padati.

Treningi so bili:

  1. Trening generalizacije/azimuta (score na DTK25) (Cirnik)
  2. Trening razpoznavanja reliefa (Stankovo)
  3. Trening azimuta na DTK25 (Dobrava)
  4. Score za mlajše (Volčje)
  5. Selekcijska tekma z metuljčki (Mali Boršt)
  6. Trening startov (Brežice)
  7. Demonstracija vaj za splošno moč (znotraj)

Tehnični komponenti treningov je sicer ponagajal sneg, je bilo pa zato več poudarka na moči, vztrajnosti in grajenju samozavesti.

Razmeram navkljub je TK zelo lepo uspel. Izkazali so se predvsem Andraž Hribar (vodja TK), Miro Šalamun (prevozi), OK Komenda (izposoja SI in tiskalnika) in še kar nekaj pomočnikov.

O TK4 in TK5 več informacij še sledi. Verjetno pa bodo datumi prilagojeni WSCO, JWOC in EYOC.

Komentarji (1)

A (ponedeljek, 3. 2013 ob 04: 0:7:)
Enkrat mi je moj takraten trener (Bob) izvajanje določenega tipa treningov utemeljil takole: "ti treningi (dolgi, počasni, težki, duhamorni, dolgočasni) so kot polaganje denarja na banko. Vsak trening je polog in od pologa ni neke koristi. Korist pride kasneje v sezoni, ko začneš dvigovati premoženje z obrestmi. Več kot si položil, več lahko dvigneš." In občutek ob dvigovanju je fantastičen. Temu je bil namenjen ta trening kamp.
Hvala tudi ostalim za pomoč: Klemnu, ki ima vedno vse pod kontrolo, Jerci in Joni, ki sta me nadomestila tam, kjer šepam (pri občutku za to kaj je primerno za mlajše) in Juretu, ki ima vedno energijo za garat in je kot tak odličen postavljač/pobirač.

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Vaje za moč s TK3

ponedeljek, 25. 2. 2013 (Andraž Hribar)

Na strani z dokumenti objavljamo vaje za moč, kakor smo jih predstavili na TK3. V jesenskem/zimskem obdobju priporočamo izvajanje vaj 3 ali večkrat tedensko.

Fotografije s TK3 (Mirotove).

Komentarji (1)

Jaka (nedelja, 2. 2013 ob 25: 2:1:)
Hribar pa res ni Eva..:)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Nujno čtivo TK3

četrtek, 21. 2. 2013 (Andraž Hribar)

Ne pozabite na spalne vreče!
in svetilke
in tople zokne
in copate
in KOMPAS
in FOLIJE ZA KARTE!
in kapo in rokavice
in obvezno čtivo: knjigo 'Vampir z gorjancev'.

Prinesite veliko obleke in obutve, da boste lahko menjali robo, ker se ne bo kaj prida sušila, glede na to, kako bo mokra. Sneg vam bo orientacijsko malo olajšal treninge, fizično pa začinil, ne bo ga pa toliko, da bi bil problem.

Vsekakor ne pozabite copate, da bomo ohranili prostore za počitek čiste.

Razpored treningov: http://bit.ly/YdsDcq
Urnik: http://bit.ly/Xrn3jm
Karta: http://bit.ly/UN3fdO

Karta baze TK3 s ključnimi točkami. Zapomnite si jih in tudi ime Turistična kmetija Pri Martinovih Globočice - lahko vam pride prav, če vas bodo na treningu ustavili obmejni policaji :)

Še enkrat preberite tudi vabilo!

Komentarji (3)

Klemen (nedelja, 2. 2013 ob 22: 1:0:)
Za doplačilo se lahko dobi tudi posteljnino ... Pravi Andraž, da ni problema. :)

Jan (nedelja, 2. 2013 ob 21: 2:2:)
A potem bom obvezna oprema na treningih tudi osebna izkaznica? :P

Klemen (nedelja, 2. 2013 ob 21: 1:4:)
Urnik: http://bit.ly/Xrn3jm

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

EYOC na Portugalskem

ponedeljek, 18. 2. 2013 (Klemen Kenda)

Neuradno smo izvedeli, da bo EYOC na Portugalskem od 24. - 27. 10. 2013. Najslabša možna varianta je to za nas oz. bolj za naše finance. Več informacij sledi.

12:30 - Še uradna novica: "On behalf of the European Working Group, I wish to let you know that Portugal has been appointed as the organizer of the European Youth Orienteering Championships 2013. The event center will be in Fox do Arelho in Caldas da Rainha municipality and the event dates have been confirmed as 24-27 October."

Komentarji (3)

Klemen (nedelja, 2. 2013 ob 20: 1:2:)
Še ena povezava na FB: https://www.facebook.com/EYOC2013

Klemen (nedelja, 2. 2013 ob 19: 2:2:)
Še ena novica s Portuguese O-blog: http://bit.ly/YExrV5.

Klemen (nedelja, 2. 2013 ob 18: 1:3:)
Izbirne tekme:
- Lipica Open - Kazlje - DAN 1 (M/W16, M/W18)
- WSCO Portugalska (long in middle)
- DP dolge, 1. 6. 2013 (M/Ž16, M/Ž18)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Katere tehnike uporabljamo v orientaciji

ponedeljek, 11. 2. 2013 (Klemen Kenda)

Tehniko orientacije pri nas treniramo zelo slabo. Nekako v stilu otroka iz tega članka. S poskusi in napakami. Ne zavedamo se tehnik, ki naj bi jih uporabljali, osvojili in vadili. Andraž in Bojan sta na seminarju za trenerja OT osvetlila nekaj osnov.

Tokrat samo navajamo pregled tehnik (ki se med seboj prepletajo). V nadaljevanju bomo objavljali opise tehnik, trike in načine, kako te tehnike treniramo.

  • od objekta do objekta
    Osnovna metoda začetnikov. Vrhunski tekmovalci jo uporabljajo na zares težkih terenih. Slabost: počasna. 
  • ciljanje v stran
    Če se KT nahaja v bližini linijskega objekta (npr. v vrtači na drugi strani poti, ki jo prečimo), namenoma azimut vzamemo nekoliko v stran, tako da vemo, če smo na pot prišli levo ali desno od objekta. 
  • povečanje objekta
    Če iščemo linijski objekt (npr. jarek) in gre etapa vzdolž njega, je verjetnost, da ga bomo zgrešili, velika. Če pa pot izberemo tako, da jarek napademo čimbolj prečno, bo ta glede na kot našega prihoda tako neprimerno večji in ga bomo težje zgrešili. 
  • glej levo, ciljaj desno
    Včasih traser postavi KT ob linijskem objektu na teren, na katerem ni posebnih detajlov/napadnih točk. Lahko pa se zgodi, da so le te na drugi strani linijskega objekta. V tem primeru napadno točko iščemo na drugi strani. 
  • tehnika svetilnika
    Orientacija bo hitrejša, če bomo za zanesljiv prehod etape porabili čim manj časa z iskanjem opornih objektov. Dobro je, da znamo iz karte izluščiti objekte, ki jih bomo imeli v svojem vidnem polju čim dlje časa. Npr. vrhove, travnike, linijske objekte. To so naši svetilniki, ki nas vodijo na etapi. 
  • tehnika izvajanja kratkih etap (srednje proge)
    Velikokrat na razmeroma ravnih terenih kratke etape izvajamo brez odvečnega kompliciranja. KT zapustimo pod pravim kotom, tečemo v smeri KT in nato KT napademo. Pomembno je, da smo pri zapuščanju zanesljivi in pri drugih dveh komponentah učinkoviti. 

In še nekaj bolj splošnih vsebin iz poglavja o tehnikah orientacije:

  • izbira poti
    Izbira poti se miselno dostikrat začne na našem cilju. Kako bomo KT najlažje našli. Potem pa napredujemo glede na naše sposobnsoti proti startu etape. Izbira je predvsem pomembna pri daljših etapah. 
  • generalizacija
    Je miselni proces poenostavljanja karte. Izpuščanja odvečnih detajlov, ki nam jemljejo čas in osredotočanja na pomembne lastnosti terena. 
  • od večjega proti manjšemu, prilagajanje hitrosti
    Začetek etape ponavadi izvajamo pri višji hitrosti, saj si izberemo preprostejše objekte. Npr. poti, grebene ali pa tehniko grobega azimuta. Ob tem se ne oziramo na vse podrobnosti terena. Do lovilnega objekta. Tam upočasnimo (kot pri rumeni na semaforju) in smo bolj pazljivi, ko pridemo do napadne točke, pa gremo natančno do objekta, na katerem je KT. 
  • uporaba kompasa
    Kaj pomeni grobi, kaj fini azimut. Kako teči po azimutu in še kaj, kar je boljšim tekmovalcem samoumevno, mladincem in začetnikom pa mogoče ne. 
  • napadanje KT
    Kako izbiramo napadno točko? Kako vadimo vizualizacijo terena v krogcu, da čimprej lociramo KT in še marsikaj se skriva pod to postavko.
  • pomnjenje karte in študij karte v naprej
    Vsak pogled na karto nam vzame čas. Potrebno se je naučiti hitro razbrati glavne stvari s pogleda na karto. 

Če sem karkoli pozabil, dopolnite s komentarji. Poskusil bom nahecati staroste OT, da bodo prispevali kakšen opis katere od tehnik.

Komentarji (1)

Andraž (nedelja, 2. 2013 ob 25: 1:9:)
Zanimiv članek si dal za primer

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Dnevnik treninga mladincev

petek, 8. 2. 2013 (Klemen Kenda)

Nekatere dnevnike mladincev je prav lepo brati. Nekaj jih trenira tako, kot se spodobi (pa še zapisujejo treninge tako kot se spodobi). Nekaterim nagajajo poškodbe, drugi pa spet ne dajo nič od sebe.

Vsekakor nekateri delajo pod pričakovanji in grejo npr. rajši v kino, kakor pa na trening. Vsekakor apetiti rastejo, razumljivo pa je, da vsi orientacije ne postavljajo na prvo mesto. Vsaj v kategorijah nad do in nad 18 let tak pristop ni več sprejemljiv, če imajo mladinci interes za nastop na kakšnem prvenstvu.

Od EYOC in JWOC kandidatov pričakujemo v tem obdobju vsaj 5 treningov tedensko + izvajanje rednih vaj za moč. Pričakujemo tudi, da bodo kolikor tolikor redno delali tudi na karti. Če imate interes, nimate pa prog/kart, se oglasite selektorju.

Če vas v seznamu dnevnikov ni, pa ga pišete (lahko tudi zasebno), javite selektorju.

Če želite biti najboljši, pa si poglejte, kako trenira bivši evropski prvak z EYOC 2006 v Škofji Loki, Christian Wartblichler, in pa medalistka z JWOC-a/WOC-a, Emily Kemp

A trenerji so vam že poslali v pregled programe? Kaj skrbijo za vas?

In še to - če ste poškodovani (Manca in podobni), poslušajte nasvete modrih in ne pretiravajte. Čas je nekaj, česar nikoli ne zmanjka. 

Komentarji (0)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Selektorjeva ocena 2013

petek, 1. 2. 2013 (Klemen Kenda)

Dodali smo dokument "Selektorjeva ocena 2013" in pa dokument "Tekaški rezultati 2013" (glej pod Dokumenti). Preverite, če je vse OK. Razen pri novincih (in poškodovanih) je rezultat v tabeli kar realen pokazatelj stanja.

Komentarji (4)

Klemen (nedelja, 2. 2013 ob 20: 1:2:)
Posodobil sem ocene glede na vaše pripombe in popravil lastne nedoslednosti/napake. Če je še kaj narobe, javite.

Klemen (nedelja, 2. 2013 ob 06: 1:2:)
Sprejeli smo še par popravkov. Če so še kakšne pripombe kar javite. Tudi glede subjektivnih ocen selektorja, kjer so lahko nenamerne napake.

Klemen (nedelja, 2. 2013 ob 03: 2:1:)
Par ocen pa bo šlo navzgor. :)

Klemen (nedelja, 2. 2013 ob 01: 2:2:)
Par napak smo že odkrili ... Par ocen bo padlo navzdol ... :)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.


Lepo vabljeni, da se nam pridružite na letošnjem orientacijskem taboru.
Tabor bo potekal v Dolenjskih Toplicah v Taboru Mojca, med sredo 26. 6. in nedeljo 30. 6. 2024.

Preliminarne prijave zbiramo do 15.3., preko obrazca: https://forms.gle/nXoG1zyhvn5Y8ApU9
Dokončno pa so prijave odprte do 15.5.


 2024
 2022
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2009
 2008