Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport Amfibija
Domov / Reprezentance / Mladinska OT

Mladinska OT

Odprave:

 • CEYOC, 2. - 5. april, Brno (CZE)
 • Alpe Adria, 22. - 24. maj, Munchen (GER)
 • EYOC, 19. junij - 22. junij, Salgótarján (HUN)
 • JWOC, 26. junij - 4. julij, Gebze (TUR)
 • SEEOC, 26. - 30. avgust, Zagreb (CRO)
 • JEC, začetek oktobra

Trening kampi:
Zaradi pomanjkanja kadra za izvedbo TK, le-ti mogoče ne bodo izvedeni. Vse kandidate za vodenje TK naprošamo, naj se javijo selektorju mladinske reprezentance.
 

 • TK mednarodni in domači
  • TK Cres, 30.10. - 3.11.2019 (Matic Blaž, Jaka Piltaver)
  • TK EYOC, Salgotarjan, 14.11. - 17.11. 2019 
  • TK Pokljuka, konec decembra
  • TK JWOC TUR, februar (odvisno od izpitov)
  • TK Srbija, WSCO 2021, Beograd, 26. - 29. marec

Testiranja 3000m
V dogovoru z mladinskim selektorjem je možna organizacija dodatnih testiranj v organizaciji klubov/skupine posameznikov. Vodjo testiranja in ustreznost proge potrdi selektor mladinske reprezentance.

 • 1 - Kamnik (11. 1.) ob 9:30
 • 2 - Kamnik (29. 2.) ob 9:30
 • 3 - Kamnik (10. 5.) ob 10:00
Izbirne tekme
 • 1 - Logatec, SSOL 4, (28.3.)
 • 2 - Sračja Dolina, SOL3 dolge (19. 4.)
 • 3 - Okroglo, DP srednje (17. 5.)

Prijavljeni reprezentanti, spremljevalci in njihov interes

 

 

JWOC - kaj smo dosegli

nedelja, 12. 7. 2015 (Klemen Kenda)

Žan Luka Šumečki - na poti k najboljšemu SLO rezultatu na dolgih progah.

Nuša Jeram - najboljši SLO rezultat v šprintu (in mogoče tudi na srednjih progah; vendar tu ni dobre statistike).

Našim na Norveškem ni bilo težko, saj so doživeli vse užitke te dežele - vključno z odlično namestitvijo.

Danes se domov vrača naša ekipa, ki je sodelovala na JWOC 2015: Nuša Jeram, Peter Tušar in Žan Luka Šumečki. Ekipa je zaradi finančnih težav na prvenstvo spet potovala brez selektorja, prav tako pa smo v njej pogrešali 3. člana M20 - Blaža Petroviča. Kljub temu, da so fantje na prvenstvo potovali sami, so imeli odlično podoro selektorja Jana Dovča in pa hrvaške ekipe na čelu z Edijem Ocvirkom. Ekipa je dosegla 2 najboljši slovenski uvrstitvi doslej: eno pri ženskah in eno pri moških.

Rezultata, ki se bosta vpisala v zgodovino slovenske orientacije bosta: nasto Nuše Jeram na sprintu (92./135) in Žana Luka Šumečkega na dolgih progah (69./157), kar je tudi uvrstitev v prvo polovico nastopajočih. Konkurenca v svetovni orientaciji se nenehno krepi. Na JWOC-ih pred našimi letos ni bilo kakšnih posebnih outsiderjev, kljub temu, da je bila večina uvrstitev v 2./3 tekmovalcev. Zaradi tega je tudi zelo težko vrednotiti uspešnost naših tekmovalcev glede na prejšnje generacije; mislim pa, da ne naredimo prevelike napake, če rečemo, da enako mesto na JWOC danes pomeni višjo kvaliteto tekmovalca kot pred 10 leti.

Izstopajo nastopi Žana Luka Šumečkega, ki je v letu dni močno napredoval, njegov napredek pa jasno izražajo rezultati na JWOC - predvsem na dolgih razdaljah. Žan Luka je primer tekmovalca, ki je lahko vsem jasen zgled, da trening (skupaj z rahlo obsedenostjo z orinetacijsko tehniko) prinaša merljive rezultate. In prav ta merljivost je lahko odlična motivacija za delo v bodoče. Si močno želim, da bo našel kar nekaj posnemovalcev.

Vsi JWOC rezultati naših:

 • sprint
  • Nuša Jeram - 92./135
  • Žan Luka Šumečki - 91./154
  • Peter Tušar - 106./154
 • srednje proge
  • Nuša Jeram - B finale - 40./59
  • Žan Luka Šumečki - C finale - 6./37
  • Peter Tušar - C finale - 9./37
 • dolge proge
  • Nuša Jeram - 118./132
  • Žan Luka Šumečki - 69./157
  • Peter Tušar - 94./157
 • štafete
  • Peter Tušar, Žan Luka Šumečki, Nuša Jeram - 32./36

Pomemben element bo igrala predvsem sezona 2016, ko se bo letošnja JWOC generacija srečala v Ljubljani. Poleg njih pa še precej WOC kandidatov in kakšen perspektiven tujec: zaenkrat velja, da bo v Ljubljani treniral David Prochazka. Jaka Piltaver se je tudi že ponudil, da bo poskrbel za organizacijo rednih tehničnih treningov. Glede na to, da je kar zajetna baza tekmovalcev v bližini Ljubljane (tudi Škofja Loka, Komenda, Domžale in Brezovica niso daleč) je za razmislit, da jeseni startamo z rednimi treningi - tako fizičnimi kakor tudi tehničnimi. Pripravite se in sodelujte. Naredite nekaj dobrega zase, s tem pa tudi za naše ekipe.

JWOC 2016 bo v Švici na terenih, ki nam bodo dosti bolj domači ... 

 


Komentarji (14)

Klemen (sreda, 15. julij 2015 ob 14:31:19)
Hvala za mnenja. No, med nami sta tudi 2 matematika, ki jima je pogiravanje s številkami prav tako pri srcu kot meni. :) Bomo nekaj spesnili.

Bob (torek, 14. julij 2015 ob 10:33:38)
Ključna prvina uspešnega nastopanja v orientacijskem teku je poenostavljanje tehničnih izzivov na progi. Naj bo tudi analiza čimbolj preprosta. Zame sta ključni dve zadevi:
-napredek posameznika iz leta v leto;
-uvrstitev glede na število uvrščenih

Za statistične analize smo precej obrobni, pa še nastopamo v komorni zasedbi.

Samo (torek, 14. julij 2015 ob 09:29:05)
To si pa dobro zapisal. Primerjava dosežkov je sestavni del zaključka enega ciklusa od planiranja, treniranja in nastopov tekmovalnega pogona. V tem kontekstu so podatki le uvid za razmislek kot pravi Klemen, zato ima primerjava podatkov omejeno vrednost. Zgodovinski kontekst rezultatov ima svoj pomen, čeprav za tekmovalca samega to v tem trenutku nikakršnega.

Klemen (torek, 14. julij 2015 ob 01:04:19)
Bistveni motivator pri treningu (in to je tudi bistveni del treninga) je merljivost napredka. Kakor to merljivost rabi vsak tekmovalec zase, jo rabi tudi mladinski pogon kot celota (tudi za motivacijo ljudi, ki z njim delajo, kakor tudi za povratno informacijo tekmovalcem). Če tekmovalec spremlja svoj osebni napredek iz leta v leto, ga mora mladinski pogon nekako spremljati iz generacije v generacijo. Ker se pač ne borimo za prva mesta, ampak še vedno bolj za 1./2 ali 2./3, pa nekako primerjava po mestih odpove.

Konstruktiven zaključek je v oceni dela mladinskega pogona. Če napredujemo, potem verjetno delamo dobro in se lahko posvetimo nadgradnji. Če ne napredujemo, potem moramo že v osnovi kaj spremeniti. Če lahko primerjamo Andraža in ŽLŠ, je lahko primerjava dobra povratna informacija za mlajšega tekmovalca. Pa tudi sicer je dobro imeti objektiven pogled na preteklost. Vse prevečkrat pozabljamo na to, kaj se je v preteklosti naredilo in na čem gradimo. Leto 2005, ki je Jaka postavil enega najboljših tekov naših mladincev na JWOC v Švici, je tako daleč, da je večina na ta rezultat skoraj pozabila. Še pred tem je recimo Dani odtekel nekaj odličnih JWOC tekem (1992-94).


zmrz-lee (ponedeljek, 13. julij 2015 ob 22:41:51)
Medtem ko vi analizirate vsak splittime, ŽLŠ, PT in NJ že pridno trenirajo, da boste imeli naslednje leto kaj za počet! :-)
Verjamem da uživate v tej analizi ampak mi ni jasno kakšen konstruktiven zaključek sploh lahko potegnemo iz takšnih izračunov. Če se že lotevate analize, raje glejte kako trenira top 10%, kot pa kakšen zaostanek imajo naši za njimi na tekmah.

Samo (ponedeljek, 13. julij 2015 ob 21:29:59)
Sem mislim tako bolj enostavno primerjavo, ker sama uvrstitev je itak najbolj pomembna. Če recimo za hec primerjaš Tiborja (72 mesto) in ŽLŠ (69. mesto), je to na pogled tam-tam in da imaš vseeno malo boljši feeling kaj je to pomenilo glede na konkurenco v tistem letu. Recimo par podatkov, ki bi bili lahko neka hitra primerjava neglede na teren in število tekmovalcev. Zanimiv podatek bi bil kolk sta imela relatvini zaostanek za zmagovalcem in če so rezultati zbrani - izračun kolk % v + ali - od mediane in average časa sta bila, da se vidi primerjava glede na celotno konkurenco. To se mi zdi, da bi bilo čist dovolj objektivno za vse generacije glede na to, da je biti v prvi polovici nek cilj za vsako generacijo. Z mal igranja pa recimo še podatek z upoštevanjem popravka povprečja, da odrežeš še 5% najboljših in 5% najslabših.

Klemen (ponedeljek, 13. julij 2015 ob 21:27:46)
Delež tekmovalcev po moje ni dobra mera. Izhajam iz tega, da se špica ni bistveno izboljševala z leti, ampak da ostaja približno enaka (vzemimo o-velesile in upoštevajmo, da ima vsaka po 6 tekmovalcev). Številka 30 se mi je zdela OK. Naračunal sem tudi povprečja za nekaj tekem, ampak se bistveno ne razlikujejo od mediane ... Kaj pa vem. Če se komu da poigrat, bi bilo super. :)

Andrej (ponedeljek, 13. julij 2015 ob 20:28:47)
Če hočeš bolj robustno mero je fino, da nimaš točno določenih mest (30.), ampak vzameš npr. povprečje tekmovalcev, ki so znotraj x (število, verjetno je pa bolje, če se uporabi 1/16 vseh tekmovalcev oz. kaj podobnega) mest od tretine. Tekme z večjim zaostankom mera lahko preferira, ker je tam večja varianca, česar pa se s povprečjem deloma znebiš. Če kljub temu opaziš, da se skozi leta povprečen zaostanek prve tretine manjša, potem lahko dodaš še kakšen faktor.

Klemen (ponedeljek, 13. julij 2015 ob 15:38:32)
Če bi kdo imel preglednico, naj javi ...

Klemen (ponedeljek, 13. julij 2015 ob 15:38:17)
Rezultat je pa preglednica vseh naših udeležb na JWOC-ih, vsi rezultati, vsi zaostanki ... 41 moških nastopov na dolgih prograh/klasiki se je že zvrstilo od leta 1992 dalje ...

Klemen (ponedeljek, 13. julij 2015 ob 14:54:12)
Sem se malo poigral z rezultati, pa ne najdem neke prave mere ... Poskusil sem primerjat zaostanke naših z zaostanki 30. tekmovalca (približno mediana prve tretjine - hkrati pa neka konstantna mera, ki je odporna na širjenje baze skozi leta). Ampak se spet izkaže, da zadeva preferira tekme, kjer so bili zaostanki v splošnem večji ... Kaj pa vem ... Težka naloga. :) Če ima kdo kakšno idejo, bi bilo super.

Klemen (ponedeljek, 13. julij 2015 ob 13:42:16)
Zaostanek ni prava mera. JWOC v Španiji je bil recimo tak, da so bili zaostanki majhni, JWOC v Italiji (bolj kompleksen teren) pa je bil precej drugačen. Mogoče bi bila dobra mera količnik med zaostankom tekmovalca in povprečnim zaostankom prve tretjine tekmovalcev ... Ampak - to pa ne vem, komu se da delat. :)

Samo (ponedeljek, 13. julij 2015 ob 11:46:39)
Mogoče se glede objektivnega vrednotenja dosežkov različnih generacij upošteva pregled zaostankov. Mogoče tudi število vseh uvrstitev v +5, +10, +15, +20, +25, +30% zaostanek, da se vidi moč ene gerenacije, čeprav je porazdelitev verjetno zelo podobna.

Luka (ponedeljek, 13. julij 2015 ob 09:40:09)
čestitke!

Ime:
Geslo:* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

JWOC - dolge proge

četrtek, 9. 7. 2015 (OZS)

Danes je na sporedu zadnja individualna disciplina na JWOC na Norveškem. Dolge proge. Danes je priložnost, da naši izboljšajo čase.

Peter Tušar - M20 - 11:08
Žan Luka Šumečki - M20 - 12:28
Nuša Jeram - W20 - 12:23

Rezultati
Live TV 

Komentarji (12)

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 15:46:14)
V primerjavi s sosedi - Italijani in Avstrijci so imeli 3 boljše tekmovalce od najboljšega našega. Avstrija je dobila tudi mesto na razširjenjem podiju. Mathias Gröll - 6. mesto. Madžarom smo bili tokrat nekako enakovredni (njihov najboljši se je pošlepal za drugouvrščenim precej visoko), Hrvaška pa tokrat ni imela kakšnih posebnih predstavnikov. Boljši smo bili od Srbije. Druge države ex-YU niso bile prisotne ... Še pogled na Balkan. Bolgari so bili malenkost boljši. Romunov ni bilo ... Turki so bili slabši ...

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 15:36:18)
Takole, tekma je zaključena. Izkupiček: Žan Luka Šumečki 69./157 - najboljši slovenski rezultat na JWOC na dolgi razdalji. Peter Tušar -. 94./157. Prejšnjo najboljšo uvrstitev je imel Tibor Mrak (Italija, 2009) - 72. mesto, le mesto slabši pa je bil Peter Tušar lani v Bolgariji. Nuša je imela danes slab dan in je končala 118./134. Po katastrofalnem začetku se ji ni uspelo pobrat, nismo pa še prepričani, če se ni zgodilo kaj drugega. Upamo, da ne.

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 13:56:11)
Super Žan Luka je v cilju - 37. mesto do 103 tekmovalcev, glede na to, da je pred njim tudi nekaj tistih, ki so startali za njim, se obeta zelo dobra uvrstitev. Blizu prve tretjine, vsekakor pa v prvi polovici!

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 13:47:42)
Na delu pred ciljno areno se je Žan Luka spet izkazal in malo napredoval! Upajmo, da to pomeni, da bo dobro oddelal tudi zadnjo, tehnično relativno nazehtevno zanko! Bravo!

Andrej (četrtek, 9. julij 2015 ob 13:47:23)
ŽLŠ je dobro odtekel 4 del in je trenutno na 36 mestu!!

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 13:33:58)
Na tretjem vmesnem času je sicer Šumečki izgubil kakšnih 10 mest, vendar se še vedno drži krepko v prvi polovici. Do konca ima še okrog 20 minut ...

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 13:01:15)
Šumečki 29. na drugi radijski. Še vedno krepko v prvi tretjini! Super!

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 12:47:17)
Ooopa! Šumečki pa je startal odlično! 21. mesto! To je pa trenutno prva petina! Huhu!!!

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 12:41:08)
Na drugi strani pa Nuša že z ogromno napako takoj na startu ... Upajmo, da je to zaključek njenih napak za danes. :) Gremo!

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 12:39:46)
V cilju na 33. mestu. Super. Pred njim sta 2 s poznejšimi startnimi številkami ... Torej - efektivno zelo dobro v prvi polovici. Odličen rezultat.

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 12:29:23)
Peter pa kar dobro na poti. Pridobil še 2 mesti. Tik pred ciljem perforiral kot 31. Bravo!!!

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 12:22:18)
Na tretjem vmesnem času (7,3km) je Petru Tušarju uspel preboj nekoliko naprej. Trenutno je točno na koncu prve polovice, kar bi bil zelo soliden uspeh. Perforiral je 33. (bil pa je 66. na startni listi). Zaenkrat izgleda dobro za 1./2.

Ime:
Geslo:* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

JWOC - srednje - kvalifikacije

ponedeljek, 6. 7. 2015 (OZS)

Današnji začetek proge za W20A. Vir - WorldOfO (Twitter).

V današnjih kvalifikacijah Slovenija lovi svoj prvi A finale na prvenstvih JWOC. Doslej se še noben Slovenec ni uvrstil v A finale, najboljša rezultata pa držita dva danes neaktivna tekmovalca (Matjaž Smogovec in Manja Sešek) in sicer 111. in 96. mesto. Oba rezultata sta bila dosežena še preden so uvedli kvalifikacije.

Današnji štartni časi:
M20A - Žan Luka Šumečki - 12:46
M20C - Peter Tušar - 13:36
W20C - Nuša Jeram - 12:51

Uvrstitev v A finale pomeni uvrstiti se med prvih 60 tekmovalcev. To je na zgornji meji sposobnosti naših članov. Matija Razum je za uvrstitev v A finale na tem terenu predvidel, da zadošča še zaostanek okoli 3:30 za zmagovalcem.

Prenos preko impro TV
On-line rezultati
WorldOfO - v živo 

Kot zanimivost omenimo še, da se je organizator tokrat zanesel na tekmovalce in trenerje, da bodo spoštovali fair play in je karanteno zaprl šele 25 minut po objavi startnih list po skupinah, kar je ... zares čudna odločitev. Fair play je sicer ena od osrednjih tem tega JWOC-a, že včeraj na sprintu je bilo zanašanje na fair-play tekmovalcev in trenerjev po besedah organizatorja zelo uspešno.

Komentarji (18)

Klemen (četrtek, 9. julij 2015 ob 12:23:19)
Mimogrede - svetovni prvak v sprintu - Tim Robertson, je na 3000m tik pred JWOC tekel 8:49. Tako - malo za orientacijo, koliko je potrebno. :)

Klemen (torek, 7. julij 2015 ob 13:57:47)
Daniel, hvala. Moj kratkoročni spomin ga lomi, očitno. :) Sicer pa - 18-letnik Olli Ojanaho po 2km že z več kot 40 sekundami prednosti v finalu ... Očitno je konkurenca na EYOC-ih res huda ... :)

Matic (torek, 7. julij 2015 ob 10:53:05)
Škoda za napake vseh treh naših vsi trije so bili zelo bliu A finala. Bo pa zdele bolje če ne danes pa na longih. Ajde mate to! :)

Daniel (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 23:21:06)
Manja Šešek in Matjaž Smovnik... Sicer pa so bile kvalifikacije kratkih prog na programu že 1992, 1993, 1994 in mislim da tudi že 1991. 1995 jih prvič ni bilo.

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 21:55:16)
Nuša jutri starta v B finalu, ŽLŠ in Peter pa sta med glavnimi favoriti C finala. Navodila selektorja so .... "Hranite moči za long!"

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 14:07:15)
Vse kaže, da tudi Petru ne bo uspelo. Na radijski kontroli je že Riccardo Scalet, ki je startal 8 minut za njim ...

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 13:51:25)
Danes je pa Olli dal vse od sebe ... In z naskokom prevzel vodstvo v Petrovi skupini ... Torej - vodi 18-letnik.

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 13:48:55)
Peter ima še 7 minut časa za prevzem vodstva! :)

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 13:30:07)
Nuša je tudi morala narediti večjo napako v prvem delu ... Na žalost ... 7 minut do Petrovega starta.

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 13:22:16)
Tudi Nuši se je iztekel čas ... Škoda ...

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 13:17:05)
ŽLŠ teče z Italijanom in Brazilcem, ki sta ga ulovila. Trenutno na 18. mestu, že z 10:24 zaostanka, kar pomeni, da je naredil - netipično zanj, nekaj napak ...

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 13:12:49)
Nestrpno čakamo na ŽLŠ in NJ na prvi radijski kontroli ... ŽLŠ je že izven boja za A finale, Nuša ga pa šele začenja ...

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 12:59:55)
Konkurenca med fanti je pa brutalna. Napak je tudi manj. Držala bo trditev, da bo treba teči z max. zaostankom 3:30 za zmagovalcem. To je pa težko. Peter in Žan Luka imata v kategorijah 55 sotekmecev, premagati pa jih morata 35. Torej - za preboj bi rabila skoraj rezultat v prvi tretjini! ŽLŠ je 13 minut na progi. Upajmo, da bo v manj kot 10 minutah na vmesnem času!

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 12:50:44)
Nuša - start! Dajmo!!!

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 12:49:02)
Nuša verjetno rabi danes rezultat okoli 36 minut (okrog 11 minut za zmagovalko), da se kvalificira. Zdi se precej mogoče. Pri fantih še čakamo na dovolj velik vzorec na cilju ...

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 12:47:41)
ŽLŠ - start!

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 12:31:50)
V skupini W20C se je potrebno uvrstiti na 20. mesto med 45 tekmovalkami! Težka naloga. Čeprav - mogoče pa za Nušo, ki je tehnično odlična, ne. :) Nušin štart čez 20 minut! Trenutno pa se nahaja nekje v bližini pre-starta, kamor je prispela po 2,5km hoje od točke, kjer jo je pustil avtobus ...

Klemen (ponedeljek, 6. julij 2015 ob 12:26:10)
V W20C zanimivi rezultati. Prva, ki bo skoraj zagotovo izpadla iz final abo Angelika Maciejewska, zvezda EYOC-a 2013 v Franciji. Zmagovalka v obeh individualnih disciplinah. Prav tako ima več kot 8 minut zaostanka tudi včerajšnja medalistka Heidi Martensson! 4. tekmovalka v tej skupini ima zaenkrat kar +6:29 zaostanka.

To je dobra novica za Nušo Jeram, če ji bo uspela tehnično brezhibna tekma!

Ime:
Geslo:* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Pridite na stalne proge OZS. Poberi čimveč KT na progah in se poteguj za bogato nagrado. Tekmovanje se prične 15.05.2019 in traja do 15.07.2019. Naj zmaga najvztrajnejši:)

SEEOC 2018

 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2009
 2008