Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport
Domov / Reprezentance / Mladinska OT

Mladinska OT

Odprave:

  • CEYOC, 5. - 7. april, Csakvar (HUN)
  • Alpe Adria, 7. - 9. junij, Fürstenfeld (AUT)
  • EYOC, 21. - 24. junij, Szczecin (POL)
  • JWOC, 30. junij - 7. julij, Pilsen (CZE)
  • SEEOC, 28. avgust - 1. september, Bergama (TUR)

 

  • TK mednarodni in domači
    • TK Kras, 23. - 25. februar, Kras
    • TK JWOC, 27. april - 2. maj, Pilsen (CZE)
    • TK Prekmurje, 3. - 5. maj, Prekmurje
    • TK Obala, 31. oktober - 3. november, Slovenska obala

Testiranja 2000m
V dogovoru z mladinskim selektorjem je možna organizacija dodatnih testiranj v organizaciji klubov/skupine posameznikov. Vodjo testiranja in ustreznost proge potrdi selektor mladinske reprezentance.

  • 1 - Sežana (23. 2.) ob 09:00
  • 2 - Maribor (3. 5.) ob 10:00
  • 3 - Koper (31.10.) ob 10:00
 

 

1. in 2. dan: Sprint in Dolge

sobota, 30. 6. 2012 (Klemen Kenda)

Jošt ima hitrost najboljših tekmovalcev, žal se mu je nastop na sprintu ponesrečil.

Patrik je na dolgih progah izpolnil svoj osebni cilj, žal pa tako kot vsi ostali naredil preveč napak.

Aljaž je v ciljnem finišu dal vse od sebe in si prislužil mesto v reprezentačni štafeti.

Večkrat sem se že zalotil, da mi nečesa ni potrebno do konca narediti, da sem zadovoljen. Torej - zadovoljim se z vedenjem, da bi zmogel, če bi vložil nekaj truda, stvar odlično opraviti. Nekaj podobnega je tudi z rezultati EYOC-a, čeprav velja, da smo se kar dobro potrudili, le pri izpeljavi naši favoriti niso imeli prave sreče.

Uspeh odprave je dosegel Peter Tušar, ki je na dolgih progah pristal na 34. mestu. Od dvajseterice ga je ločilo slabih pet minut. Tistih 5 minut, katerih veliki del je po neumnosti zapravil v zadnjem krogu. Kljub temu pa smo imeli v ognju še precel močnejše orožje. Manca Cvek je na dolgih progah sicer pristala na 39. mestu (kar je odlično za slovenske razmere), treba pa je ob tem vedeti, da je naredila na KT1 10 minut napake v primerjavi s Katjušo Poljanšek. Teh 10 minut bi jo pripeljalo na 8. mesto. Skoraj še večja je bila "tragedija" včeraj, ko je do 2. kontrole naredili 5 minut napake. 5 minut, ki bi jo pripeljali blizu odra za prvih 6. 

Reprezentanca je v celoti odlično nastopila. Tisti - po hitrosti slabši, so odtekli tehnično odlično. Ostali pa so žal delali napake, ki jih delijo od druge tretjine ali prve polovice. Rezultati so vseeno pozitivni in tudi mesta so skupinsko gledano boljša, kakor smo jih bili vajeni doslej.

Jutrišnje štafete sicer niso pisane nam na kožo, saj so ekipe po kategorijah precej neenotne. Vseeno upamo, da se bodo naše prve predaje odrezale v zasledovalnem teku in upamo, da bomo od tam dalje uspeli izboljšati kakšno uvrstitev v zgodovini naših štafet na EYOC.

Peter in Manca sta uspela v letu in pol, kolikor sta v orientaciji, priti v stik z najboljšimi. To je vsekakor dobra popotnica za vse tiste, ki se trudijo pri vzpostavljanju novih klubov in nameravajo resneje delati z mladimi. Na vsak način pa nam manjkajo izkušnje in nekaj dela s psihološko pripravo na taka tekmovanja. 

 

Komentarji (0)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

0. dan: Model Event LD

četrtek, 28. 6. 2012 (Klemen Kenda)

Del karte z model eventa, relevanten za zadnji krog dolgih prog.

Včeraj me je prav pošteno stisnilo, ko sem zataval v karto za trening. Karta je videti precej podobna karti za dolge proge. Danes smo pa imeli model event na delu karte, ki je namenjena dolgim progam (LD - long distance), pa sem se kar precej pomiril. Prva in druga zelena sta dokaj lepo prehodni, objekti na terenu so prav lepo razpoznavni, 30cm visoke gomile niso kartirane ... 

Tudi mladinci so se dobro počutili in po načrtu oddelali zadevo.

Tudi WC papir smo si kupili, tako da ... je vse pod kontrolo. 

Popoldne nas čaka model za jutrišnji sprint, preverili pa smo tudi že startno proceduro. 

Komentarji (0)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

0. dan: Model Event - Sprint

četrtek, 28. 6. 2012 (Klemen Kenda)

Katjuša je na modelu šprinta imela oči tudi za kamero ...

 

Francoska neorganiziranost nam gre nekoliko na roke. Smo se naredili Francoze in tako imamo 2 skoraj polnopravna spremljevalca ekipe na EYOCu brezplačno. Na žalost pa so se tudi Francozi naredili Francoze in nam hoteli zaračunati obroke, ki jih nismo naročili. Danes (!?) so nam dali bone za 3 obroke (od katerih smo 2 zamudili) ... No, plačali tega ne bomo, se pa že vnaprej opravičujem za morebitni mednarodni spor. 

Model šprinta je bil opogumljajoč. Večini je šlo odlično. Tudi morala je danes na precej višjem nivoju. 

Navijamo za vsaj 3 solidne rezultate. 

 

Komentarji (0)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

-1. dan: Proti Bugeatu

sreda, 27. 6. 2012 (Klemen Kenda)

Naši ob jezeru.

 

Zjutraj se mi ni dalo laufat. Mladinci so na srečo bolj zagreti, svoje pa športnemu vzdušju doda še neustavljivi trener Nejc. Ob jezeru v Aix-les-Bainsu sem obujal spomine na lanskoletno kopanje z Irci in na velikega Andraža Hribarja, otroci pa so se podili po drevoredu. Prav lepo jih je bilo pogledati.

Delati s to ekipo je nekaj povsem drugega, kot delati z razširjeno ekipi s trening kampov. Ni čakanja, ni izgovorov. Stvari tečejo dokaj gladko.

Na poti proti Bugeatu smo se ustavili na trenigu severno od Meymaca, kjer bo jutri potekal šprint. Dočakal nas je zaraščen slabo prehoden teren, kjer je druga zelena že skoraj preveč za prečenje. Malo so nas presenetile slabo izrazite reliefne poteze in pa neznatnost vrisanih objektov. Na prvem treningu smo se naučili, kje se ne bomo gibali, če ne bo nujno potrebno in da bomo iskali dobre napadne točke.

Sprejem v Bugeatu je bil bolj francosko kilav. Ne razumem, kaj je narobe z gostitelji, da dajo na registracijo ljudi, ki ne znajo ničesar drugega kot francoščine. Tajda in Aljaž se sicer učita tega jezika že 3-5 let, vendar kakšne posebne veščine ob komunikaciji ni bilo čutiti. No, poregistrirali smo se, potem pa smo šli do nastanitev. Vodili so nas Google Mapsi, ker organizatorji očitno niso našli svojih lokalnih kart. Na nastanitvah prazna, zanemarjena recepcija ... Čez 10 minut postrešček, ki ni znal besede v nefrancoščini. Pripravil nam je hiško premalo ... Trenerji smo čez kaki 2 uri, po posredovanju pri organizatorju le prišli do kočice. Pa tudi WC papirja v tem kampu ni.

No, po drugi strani so pa kočice na robu starega smrekovega gozda, pod katerim se bohoti z mahom poraščena odeja. Zraven imamo ognjišče in še kaj. Prav fino je. Tu so še Ukrajinci in Britanci. Britanci so čutit pozitivna in razigrana ekipa.

Večer je minil ob sestanku, prepevanju ob ukulele in ognju. Še malo, pa se prične. Jutri nas čakata dva model eventa (long in sprint).

 

Komentarji (0)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

-(minus)2. dan: Aix-les-Bains

torek, 26. 6. 2012 (Klemen Kenda)

Dan se je začel več kot le stresno. Najprej že ni bilo časa za zajtrk. Potem sem moral že ob 8:30 gospodinjiti (skuhati kosilo za 2 dni in še 2 večerji zraven). Sem mislil, da sem nedavno tega že elegantno rešil tale gospodinjski problem, pa sem se krepko uštel. Potem sem si kar takoj olajšal osebni račun za 700 EUR za dajatve za razvoj orientacije pri nas. Ko sem se končno dokopal do kombija v Idriji, me je na poti v presvetlo Ljubljano nabodla še prometna konica in tako sem moral v 10 minutah spakirati. Seveda sem pozabil na slastne piškote. Za pričakovati je, da pridem domov s kakšnim kilogramom manj.

V glavnem: zaenkrat smo še vsi srečni in živi. Trenutno domujemo v mladinskem hostlu v Aix-les-Bainsu, le dober lučaj od prekrasnega velikega alpskega jezera, v osrčju krasnih gora, ki so zaradi posebne oblike, ki je nismo vajeni, še posebej lepe. Na poti seveda ni šlo brez zapletov. V zadnjih kilometrih smo bolj kakor vozili, vlekli bankovce in kovance iz naših denarnic, saj cestninam ni bilo videti konca. V trenutku slabosti bi celo prisegel, da me je posnel en francoski "radar". Drugače pa, dragi starši: vozimo po vseh predpisih in še malo počasneje.

Na tem mestu bi tudi izpostavil gospodinjske lastnostni gospodične Tajde. Vetrobransko steklo je počistila tako dobro, da dokler Andreja ni našla svojih očasl, sploh ni opazila madežev. Tozadevno potencialnemu reševalcu problemov (na katere sem namigoval v prvem odstavku) gospodično T. najtopleje odsvetujem.

Je pa še ena vesela novica. Gospa blagajničarka mi je poslala trenutno finančno stanje na računu mladinske reprezentance. Če poštejem še pobran denar za brezrokavnike, smo po plačanih kotizacijah za prvenstva celo 300 EUR v plusu.

Jutri potujemo v Bugeat. Mogoče se vmes v Meymacu že ustavimo za prvi trening na terenu, relevantnem za dolge proge.

Glupi-tupi pozdrav. Vaš selektor in ostali.

Komentarji (0)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

EYOC dolge proge

torek, 19. 6. 2012 (Klemen Kenda)

(novo spodaj!)Danes je bil objavljen 3. bilten EYOC 2012. Preberite ga. V njem so razložene skoraj vse tehnikalije na EYOC-u. Poleg tega so objavili približna mesta karantene za long, razdaljo do starta, pozicijo kontrole za gledalce, zadnje kontrole in cilja.

V povezavah prilagam 2 progi. W16 in M16. W18 in M18 bosta verjetno samo podaljška teh dveh prog. Start je približno točno vrisan (glede na podatke o karanteni in o poti do starta), potek prog je fiktiven, lahko pa dobite eno idejo, kateri del karte bo relevanten za vas. Zadeve okrog cilja so točne. Tudi ideja glede kroga po kontroli za gledalce bo najbrž kar držala.

Zelo verjetno je, da vas bo traser po kontroli za gledalce spustil po do strmejšega pobočja, ki se spušča k reki. To pobočje je bogato s skoki in skalami. Potrebno bo natančno branje plastnic (koliko se je potrebno spustit) in prepoznavanje oblik skokov (poleg tega pa tudi branje mikrolokacij - je kontrola pod, nad skokom, na kateri strani). Ta del je potrebno odteči previdno.

Prilagam še prazno karto (približno 180dpi v merilu 1:10000), če se bo kdo lotil sam idej za trasiranje. Prosim objavite jih in postajte v komentarjih! Moje trasiranje je bilo hitro opravljeno in ni dobro premišljeno.

Dodajam še karto plastnic. Izbire poti bodo glede na položnost terena narekovalo predvsem zelenje in voda. Lepo bi bilo slišati kakšno mantro v zvezi s tehniko na tej karti od kakšnega izkušenega elitaša ... Komentarji so odprti.

Komentarji (1)

Jaka (torek, 6. 2012 ob 25: 1:3:)
Ko izbereš varianto, jo izpelji brez razmišljanja o drugih variantah.

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Orientacijski spomin

ponedeljek, 18. 6. 2012 (Klemen Kenda)

Igra spomina ...

V duhu tehničnih priprav lahko odigrate en orientacijski spomin ... Se vam zdi, da je prelahek? Andraž pravi, da bi bi kakšen težji boljši.

Če bo vse po sreči, bomo razširjeno različico tudi natisnili in jo dali kakšnemu zmagovalcu na Cerkno Cupu. 

Komentarji (4)

Klemen (torek, 6. 2012 ob 21: 1:9:)
Potem pa bi lahko še J, ko bo že pri času, vložil nekaj v o-fond. :)

jona (torek, 6. 2012 ob 20: 2:1:)
aj skoda. mogoče se pa lahko zmenimo, da greva midve z a skupi po trgovinah, teb se pa poveča kvota za o-zadeve ;)

Klemen (torek, 6. 2012 ob 20: 0:3:)
Če bomo tiskali, bo 40 različnih parov. :) Za net bi bilo pa tudi kul to poštimat. :) Samo sem trenutno porabil kvoto za o-zadeve. :)

jona (torek, 6. 2012 ob 19: 2:1:)
pa več različnih bi meli ;)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

TK5 - zaključne priprave reprezentance

torek, 12. 6. 2012 (OZS)

EYOC reprezentanca Slovenije 2012.

Vikend med 23. in 24. junijem si rezervirajte za zaključne priprave mladinske reprezentance pred odhodom na EYOC/JWOC. Leon Pisk vas vabi v Idrijo, Godovič in Črni Vrh nad Idrijo.

Priprave so namenjene reprezentantom, na treninge pa ste vabljeni še vsi ostali.

Vabilo na TK5 / 2012
Vabilo na 5. trening kamp (Črni Vrh nad Idrijo), 23. - 24. 6. 2012.

Več si preberite v vabilu med dokumenti.

EYOC reprezentanca se nato 26. 6. odpravlja na pot in bo 2 dni v Franciji sodelovala na TK EYOC, dva člana JWOC reprezentance pa gresta na tedenski kamp v Košice! Skratka - pred nami so plodni dnevi z viškom priprav.

Ne pozabite pa na nasvet Thierry Gueorgioua: "Na to tekmovanje se morate še posebno dobro pripraviti na psihološki ravni, saj pri vaši starosti še nimate veliko izkušenj na velikih tekmovanjih in vas strest lahko kaj hitro spravi v stanje psihičnega krča in vam prepreči, da bi dobro nastopili. Predvsem si morate poskusiti predstavljati, vizualizirati tekmovanje večkrat na teden tako natančno, kakor je le mogoče. EYOC je tekmovanje, na katerem dobra psihološka priprava lahko pomeni tudi zmago. Če boste med vsakim treningom posvetili nekaj misli prvenstvu, tako da trening postane neke vrste predpriprava nanj, potem se boste na dan tekmovanja počutili zelo domače. Vse, kar rabite potem, je da pritisnete na svoj "VKLJUČI" gumb in naredite točno to, kar ste naredili med treningom. Nič več, nič manj!".

In še nekaj: 

  • organizator bo 100 tekmovalcev na dan opremil z GPS/TracTrac oprtniki;
  • v ciljnem prostoru bo 3x4m velik big screen za gledalce
  • v gozdu bodo 3 vmesni časi na kategorijo
  • 4 kamere bodo spremljale tekmovanje

Tudi na ta dejstva se je potrebno pripraviti v naprej.

Komentarji (1)

jona (torek, 6. 2012 ob 21: 1:7:)
Gre kdo v soboto iz LJ na TK5 in se zvečer vrača v LJ? Enako vprašanje sledi tudi za nedeljo ;)


Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Reprezentančna oblačila

sobota, 9. 6. 2012 (OZS)

Brezrokavnik v delavnici ...

Rogač - prvi donator reprezentance.

Kljub temu, da smo lani za šolsko prvenstvo že prišli do reprezentančnih trenirk, prepoznavnih dresov in še česa, smo se letos odločili, da pripravimo še nekaj oblačil. Glavni sta brezrokavnik in "švic" majica.

Brezrokavnik nam je izdelal Siven, majice pa nam je širokogrudno pripravljen natisniti Rogač. Navadne majice bo EYOC reprezentanci pripravila še Etiketa iz Žirov. Vse bodo z motivi mladinske reprezentance.

Za lažja oblačila smo se odločili zaradi običajno visokih temperatur na velikih mednarodnih tekmovanjih. Spodnji del "uniforme" ni definiran. Vse reprezentante naprošam, da si zagotovijo kaki hlače do kolen (lanski Toper model s šolskega prvenstva oz. nekaj bolj primernega za punca; zaradi mene imate lahko krilca).  

Cena brezrokavnika bo okoli 20 EUR in ga plača vsak sam. Majice so brezplačne.

Komentarji (3)

Lesovik (torek, 6. 2012 ob 12: 1:6:)
Pošteni zaslužek je pošteni zaslužek ne pa sponzorstvo.

O odstopu kart firme, ki živi od prodaje kart pa raje po mailu ;).

Klemen (torek, 6. 2012 ob 12: 1:3:)
Nepravi sponzor je recimo Lesovik. ;) Ta nudi mladincem možnost poštenega zaslužka, hkrati pa si ničesar ne trga od ust. :) Ali pa Spletne rešitve so nepravi sponzor, ki prispevajo za mladince svoje delo, vendar seveda po funkciji ... No, pa še kaj bi se našlo - vsi, ki so brezplačno odstopili karte za treninge in še kdo ... SIQ bo recimo dal denar za reprezentanco, vendar v zameno za organizacijo tekme na njihovem pikniku. Skratka večina sponzorstev je oblike daj-dam, kar je sicer normalno, sem pa zato navdušen, ko se najde nekdo, ki zna črtati "daj" ...

Lesovik (torek, 6. 2012 ob 11: 1:7:)
Kdo so pa nepravi sponzorji? Kakšna je razlika med pravimi in nepravimi sponzorji?

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Reprezentanca EYOC/JWOC

četrtek, 7. 6. 2012 (OZS)

Objavljamo seznam reprezentantov EYOC/JWOC in pogoje financiranja s strani OZS.

EYOC:

  • M16: Peter Tušar (A), Blaž Petrovič (A), Patrik Čelik (/), Andraž De Luisa (/)
  • Ž16: Manca Cvek (A), Lara Jerman (/), Katjuša Poljanšek (/)
  • M18: Jošt Lapajne (B), Aljaž Borštnik (B), Tilen Rupnik (B), Gregor Hvala (B)
  • Ž18: Tajda Foški (B), Ula Dremel (/)

JWOC:

  • M20: Tibor Mrak (A), Andrej Borštnik (B*), Jan Dovč (B)

* lahko izboljša v A z izpolnitvijo tekaške norme

Financiranje EYOC: posameznik A : posameznik B = 75 : 33. V idealnem primeru financiramo reprezentantom A 75% vseh stroškov, reprezentantom B pa 33% vseh stroškov.

Financiranje JWOC: posameznik A : posameznik B = 85 : 50. V idealnem primeru financiramo reprezentantom A 85% vseh stroškov, reprezentantom B pa 50% vseh stroškov. Stroški vključujejo udeležbo na trening kampom pred JWOC.

Če bo denarja na razpolago manj, bomo krili deleže v opisanem razmerju. 

Nagrade
Z dobrim rezultatom je moč dobiti nagrado OZS pri sofinanciranju udeležbe. Za EYOC velja: Kdor iz kadra B ali od ostalih pride v drugo tretjino uvrščenih, mu pokrijemo stroške kot da so reprezentanca A. Če se komu uspe prebiti v prvo tretjino, mu pokrijemo vse stroške. Za JWOC enako kot zgoraj, le da namesto tretjinskih mej, uporabimo mejnika 3./4 in 1./2.

Komentarji (3)

Klemen (torek, 6. 2012 ob 08: 0:8:)
Drugače pa si EYOC klapa preberite bilten 3!
http://eyoc2012.fr/images/newsletter/news3EN.pdf

Thierry Gueorgiou (torek, 6. 2012 ob 08: 0:8:)
This competition must be prepared mainly on the mental level because at their age they sorely lack experience so that stress can quickly paralyse them, preventing them from performing
well. So above all they must try to
visualize the competition several times a week as precisely as possible. This is typically the kind of race that is won through preparation. If during each training session they give some thought to the competition so that the session becomes a sort of pre-EYOC, on the day they will feel quite at home. They then just have to press the "ON" button and do what they did during all the training sessions, no more, no less!

j (torek, 6. 2012 ob 08: 0:8:)
Dejmo mladinci! Kr pokažte ozs, da bo lahko pokrila vse stroške! Držimo pesti še za kanček športne sreče, pripravljeni itak ste!

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Vabljeni na orientacijski tabor. 
26. - 30. 6. 2024, Tabor Mojca, Dolenjske Toplice
Prijave (do 20. 5., omejeno število mest).


 2024
 2022
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2009
 2008