Shema strani | Kontakt | Obveščevalne liste | Povezave | Oglaševanje | Webmaster | English

Partnerji:

Mednarodna orientacijska zveza Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih Zvez Fundacija za šport Ministrstvo za šolstvo in šport
Domov / Reprezentance / Mladinska OT

Mladinska OT

Odprave:

  • CEYOC, 5. - 7. april, Csakvar (HUN)
  • Alpe Adria, 7. - 9. junij, Fürstenfeld (AUT)
  • EYOC, 21. - 24. junij, Szczecin (POL)
  • JWOC, 30. junij - 7. julij, Pilsen (CZE)
  • SEEOC, 28. avgust - 1. september, Bergama (TUR)

 

  • TK mednarodni in domači
    • TK Kras, 23. - 25. februar, Kras
    • TK JWOC, 27. april - 2. maj, Pilsen (CZE)
    • TK Prekmurje, 3. - 5. maj, Prekmurje
    • TK Obala, 31. oktober - 3. november, Slovenska obala

Testiranja 2000m
V dogovoru z mladinskim selektorjem je možna organizacija dodatnih testiranj v organizaciji klubov/skupine posameznikov. Vodjo testiranja in ustreznost proge potrdi selektor mladinske reprezentance.

  • 1 - Sežana (23. 2.) ob 09:00
  • 2 - Maribor (3. 5.) ob 10:00
  • 3 - Koper (31.10.) ob 10:00
 

 

O selekciji ...

ponedeljek, 26. 5. 2014 (OZS)

Kvaliteta tekmovalcev v OZS v splošnem narašča. Ne toliko, kot bi si tisti, ki z mladimi delajo, želeli, pa vendar se krepimo. Delo po nekaterih klubih je odlično zastavljeno, pa tudi posamezniki z vaditeljskih in trenerskih seminarjev so mladim v motivacijo in pomoč. Izbira kandidatov v letu 2014 je verjetno ena najbolj problematičnih doslej ...

Še pred nekaj leti smo "morali" mladince prositi, če bi se slučajno udeležili EYOC-a ali podobnih tekmovanj. Dobesedno. To je v nekaj primerih kar pošteno razhudilo opazovalce ... Potem smo prišli v fazo, ko smo imeli nekaj zagretihi mladincev, katerih število ni presegalo omejitev po kategorijah, pa smo vzeli vsakega izmed njih, če si je le želel iti. 

V naslednjem obdobju (pred 2 letoma) smo k izboru nekoliko bolj sistematično pristopili, spremljali najrazličnejše dejavnike razvoja mladincev, imeli precej jasen razpored po kakovosti, pri pošiljanju na EYOC pa smo bili vendarle popustljivi in smo večinoma dopustili, da se kategorije popolnijo, če je bilo to v interesu posameznikov.

Gornje je imelo svoj namen, saj smo si želeli širjenja motivacije, širjenja obzorij ... in upali smo, da bo ta pristop obrodil sadove predvsem v obliki resnejšega dela in večje motivacije posameznikov. Delno se je to zgodilo, delno pa tudi ne. V OZS imamo mogoče:

  1. 2 mladinca, ki jima je vrhunski orientacijski tek cilj (kandidati za kader A),
  2. 2-4 mladince, ki si želijo biti dobri tekmovalni rekreativci (kandidati za kader B),
  3. kopico mladincev, ki tu in tam dosežejo kak rezultat, niso pa pripravljeni veliko narediti zanj.

Selektorjeva naloga je za prvo skupino preprosta. Izločiti mora najboljših X kandidatov (kolikor jih dopušča razpis posamezne tekme) in jih tja poslati. V drugem primeru - saj v OZS nimamo niti pod razno dovolj predanih vrhunskih mladincev - je postopek podoben. Bolj težavno za nas je, ko se ukvarjamo s tekmovalci, ki spadajo v tretjo točko in takih je tudi kar precej - med kandidati za EYOC 2014 kar večina. 

Na voljo sta dva pristopa.

Prvi je preprost: izberimo najboljše 4 v vsaki kategoriji in naj zastopajo Slovenijo. Kdor je najboljši, naj bi imel pravico nastopiti, pa tudi, če je v evropskem merilu, najslabši. Navsezadnje obstaja eno olimpijsko geslo: "Važno je sodelovati, ne zmagati." Na drugi strani se vprašamo, kakšno informacijo da tak izbor vsem tipom tekmovalcev (tistim, ki se trudijo in tistim, ki se ne). Ali je argument, da naj bi jih udeležba motivirala, še pravilen? Mar ne bo takšen izbor demotiviral tekmovalcev iz prve in druge točke? Tistim, ki imajo željo po vrhunskosti, je verjetno vseeno. Njim ni motiv priti na EYOC, pač pa jim je motiv priti med najboljših 6 oz. odteči popolno tekmo. Njihova motivacija za orientacijski tek je popolnoma ponotranjena in ne rabijo zunanje stimulacije, razen tu in tam kakšno potrditev, da dobro delajo in da se njihovo delo spoštuje. Tisti iz druge skupine bodo mogoče ob takem izboru bolj prizadeti. Namreč - prav nič jih v taki selekciji ne loči od "turistov". Tekmovalci iz 3. točke pa izbor razumejo kot potrditev svojega načina "dela", kar je pa spet napačna informacija. 

Drugi pristop je elitističen: na EYOC pošljemo samo tekmovalce iz 1. (in mogoče še 2. točke). Za prvo skupino je to pozitivna informacija in dodatna potrditev. Za 2. in 3. skupino pa je informacija lahko dvorezna. Bodisi jih motivira, da si želijo priti v prvo skupino, bodisi jim pove, da nima smisla trenirati, saj itak ne bodo nikoli dovolj dobri (kar sicer ni niti malo res; uspeh je linearno odvisen od vloženega dela!). 

Noben pristop zares ni dovolj dober in za nobenega ne moremo reči, da je bolj koristen za OZS. Lahko pa ju preizkusimo in vidimo, kaj se bo zgodilo. Zaenkrat smo večinoma upoštevali prvi pristo; zakaj enkrat ne bi drugega?

Komentarji (4)

Andraž (četrtek, 5. 2014 ob 29: 1:6:)
Bistveni problem, ki tiči v ozadju in je posledica tega, da moraš izbirat je to, da nekdo pač ni izbran. V Sloveniji so vsa poznanstva prerasla iz športnih v osebna. Prvi težko odreka, drugi je užaljen ali prizadet, tretji jezen zaradi nekonstruktivnega dela.
Gre nam vse bolje in očitno smo prišli do točke, ko bomo morali tudi takšna trenja obvladati: se odločiti za sistem, četudi bo vsako leto drugačen in nato za njim kolektivno stati. Kolektivno pomeni, da bo sistem KOMPROMIS za vsakega posameznika. Sposobnost delanja kompromisov pa loči otročje ravnanje od zrelega.

Andrej (četrtek, 5. 2014 ob 27: 1:0:)
Kriteriji in izbirne tekme, objavljeni tudi na temle blogu:
http://www.orientacijska-zveza.si/datoteke/dokumenti/2014_2_Kriteriji_za_reprezentante_2014.pdf

miha (četrtek, 5. 2014 ob 27: 0:6:)
Tukaj sta predlagani dve skrajni možnosti, po moje je najboljša nekje vmes. V vsakem primeru pa morajo biti kriteriji in pravila igre znani na začetku sezone. Letos (v primerjavi z lani) ni niti seznama izbirnih tekem in seveda tudi ni znano, kakšni orientacijski rezultati so pogoj za reprezentanco. V Sloveniji in bližnji okolici imamo dovolj kvalitetnih tekem z močno konkurenco, ki so lahko merilo za izbor.

Samo (četrtek, 5. 2014 ob 26: 2:0:)
Zanimivo razmišljanje. Vidik, ki je meni ostal v spominu in ga delim. Dati možnost mladim v športu, ki finančno nima dostopa ali možnosti za vlaganje v razvoj športne kariere najboljših je verjetno bolj na mestu pa četudi na škodo motivacije najboljših. Vsaj dokler je družinski/klubski interes dovolj močan za izvedbo akcije.

Po drugi strani elitističen pristop že v osnovi zahteva več, tako od mladih kot od vseh, ki skrbijo za pogon. Če se upošteva, da je pomembna tudi motivacija tega supporta (trenerji, klubi, zveza), bi mogoče bil tak pristop lahko bil res boljši za vse, ki so aktivni v športu tudi zaradi drugih. Npr. če se odšteje družinsko zadovoljstvo ob nastopu mladinca potem je ključno trenerjevo zadovoljstvo (spet verjetno) v veliki meri vezano na interes, napredek in rezultat tekmovalca. Socialni vidik kot sestavni del športnega vidika, je lahko samo kot nadgradnja in ne kot nadomestilo. Trening proces in okolje je tisti pravi socialni vidik, ki si ga morajo mladi želeti. Sama tekma pač ni to.

Za marsikoga je EYOC lahko velika motivacija za napredek ampak tu gre verjetno prej za izjeme. Motivacija ne more biti enkratna ampak je bolj proces. Mladim EYOC lahko pomeni zgolj "zastopati reprezentanco" trenerjem pa "tekmovati za reprezentanco" in zato 1 letni experiment ne bi bil na mestu. Koncept, ki je 180 stopinj drugačen vedno zahteva več. Sprejetje dejstva, da je edino dober športni rezultat merilo za odhod na EYOC bo za večino ovira, kar je tudi smisel selekcije in vrhunskega tekmovalnega športa. Se pravi v vsakem primeru bi potem moral obstajati nižji rang trekmovanj, akcij kot delni motivacijski faktor za tiste, ki trenutno ne dosegajo kriterijev za EYOC. Kako se v takem konceptu razdeli motivacija in interes za delo med tekmovalci in supportom je verjetno edino smiselno vprašanje ali bi koncept vzdržal na dolgi rok.

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Road to EYOC

ponedeljek, 26. 5. 2014 (Klemen Kenda)

Odhod na EYOC je čez 30 dni!

Pri selekciji reprezentance je potrebno nujno upoštevati še en kriterij, namreč kvaliteto tekmovalk in tekmovalcev po kategorijah v evropskem merilu. Konkurenca med fanti je bistveno večja kot med puncami. Tekmovalci v M18 so praktično sami vrhunski tekači, atleti z razdelano orientacijsko tehniko, zagrizeni orientacisti. Vsi resno trenirajo (to po meni po 6-10x tedensko že vsaj 2-3 leta). V M16 je razpršenost tekmovalcev po kvaliteti nekoliko večja, pa tudi tehnična zanesljivost še ni prišla do izraza. Vseeno pa je konkurenca tu večja kot v ženskih kategorijah.

Kategoriji W16 in W18 se v povprečju kvalitativno bistveno ne razlikujeta. Narava razvoja fizičnih sposobnosti pri dekletih narekuje, da 18-letnice načeloma fizično niso dosti boljše od 16-letnic; poleg tega je osip deklet v orientaciji na splošno precej velik, zato je čisto mogoče, da se v W18 najde tudi slabše tekmovalke kot v W16. 

Kakšne so možnosti naših tekmovalcev na EYOC?

M16

vsi smo se strinjali, da v M16 letos nimamo pravih kandidatov. Večina je bodisi premlada, bodisi so na orientaciji le občasni gostje. Verjetno bi lahko med fanti izpostavili enega samega kandidata, ki je dovolj hiter, da bi imel možnosti za vrhunski uspeh. Njegov staž v orientaciji pa je žal kratek, njegova tehnika ni izoblikovana in zaradi efekta prezgodnje specializacije je mnenje trenerjev in selektorja v tem primeru enotno. Na drugi strani najdemo še enega tehnično odličnega tekmovalca, ki pa mu fizika onemogoče karkoli več ... 

W16

3 kandidatke so bile na EYOC že v letu 2013. Njihova mesta na dolgih progah: 62., 68. in 69. od 78 tekmovalk, na sprintu pa: 55., 73. in 76. izmed 79 tekmovalk. Kljub tem slabim rezultatom velja ugotovitev iz uvoda tega prispevka, da konkurenca ni močna. Naše tekmovalke imajo možnost, da dosežejo 40. ali mogoče celo 30. mesto. Upamo lahko, da so letos bolj stabilne kakor lani.

M18

Vsi 4 kandidati so že bili na EYOC lani. Na sprintu so doseglji 2x MP, 66. in 75. mesto (od 99 tekmovalcev), na dolgih pa 62., 84. in 92. mesto. Nastopi so se fantom žal praviloma ponesrečili. Letos je njihov doseg lahko tudi blizu zmagovalnega odra, recimo 15. mesto, ampak pri fantih štejejo sekunde! 3 minute zaostanka na dolgih progah pomenijo tudi 25 ali več mest razlike! Vsekakor ima odlična ekipa zelo dobre možnosti na štafetah! ŽLŠ pa tudi že ve, kaj mu je storiti, če SI kontrola ne piska ...

W18

1 kandidatka je bila na EYOC že lani. Dosegla je najboljšo slovensko uvrstitev, in sicer 43. mesto na sprintu (med 98 tekmovalkami), na dolgih progah pa je bil 67. Tekmovalka je po hitrosti na 3000m konkurenčna svojim sotekmovalkam. Verjetno je na sprintu dosegljiva prva 30-etrica

Komentarji (0)

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Testiranje na 3000m in trening dan

četrtek, 1. 5. 2014 (OZS)

Na podlagi časa večine kandidatov je določen termin za testiranje na 3000 metrov in sicer nedelja 11. 5. 2014 ob 10:00 na ŽAKu v Ljubljani (Zemljevid).

 

Ker trening kampa v večdnevni obliki ne bomo izvedli, bo mladincem na voljo trening dan, v soboto 24. 5. 2014 v Cerknem. Po tekmi, ki bo tisti dan, bo organiziran še en trening.


Na testiranje in trening dan se nujno prijavite! PRIJAVA

Komentarji (5)

Klemen (četrtek, 5. 2014 ob 27: 0:3:)
Na trening dnevu se je pa kar trlo kandidatov za EYOC ... Bravo, bravo!

Nejc (četrtek, 5. 2014 ob 11: 1:7:)
Izjemno. Ura ne laže:)


Klemen (četrtek, 5. 2014 ob 11: 1:3:)
Na testiranju sta se najboljše odrezala Mark Bogataj in Simon Stanonik s časom 10:12 in 10:14, kar je odlične rezultat (čas Jošta Lapajneta iz 2012). Kmalu se nadejamo tudi kakšnega rezultata pod 10:00.

Za testiranjem smo uprizorili še sprint trening na Gotski. Z odličnim časom je zmagal ŽL Šumečki (rekord proge pa še vedno ostaja Matjažu Štanflu z 12:30).

Klemen (četrtek, 5. 2014 ob 11: 1:3:)
Na testiranju sta se najboljše odrezala Mark Bogataj in Simon Stanonik s časom 10:12 in 10:14, kar je odlične rezultat (čas Jošta Lapajneta iz 2012). Kmalu se nadejamo tudi kakšnega rezultata pod 10:00.

Za testiranjem smo uprizorili še sprint trening na Gotski. Z odličnim časom je zmagal ŽL Šumečki (rekord proge pa še vedno ostaja Matjažu Štanflu z 12:30).

Klemen (četrtek, 5. 2014 ob 01: 1:2:)
Prav tako je za EYOC zelo priporočljivo trenirati na Zadvorskem hribu. Par treningov najdete tukaj: http://www.edusatis.si/preprostost/treningi-ok-tivoli, en izmed njih je celo postavljen! 25. 5. bodo tudi tekme v Komendi - 2 skupaj.

Ime:
Geslo:



* Za geslov vtipkaj kratico zveze.

Vabljeni na orientacijski tabor. 
26. - 30. 6. 2024, Tabor Mojca, Dolenjske Toplice
Prijave (do 20. 5., omejeno število mest).


 2024
 2022
 2020
 2019
 2018
 2017
 2016
 2015
 2014
 2013
 2012
 2011
 2009
 2008